Ako je to s vývojom webstránok a aká by mala byť cena?

Ako je to s vývojom webstránok a aká by mala byť cena?

Stačí Vám jednoduchý lacný web, alebo potrebujete skutočného partnera v oblasti IT?

 

Jednoducha odpoveď na otázku v nadpise je povedzme, že je to ako s čímkoľvek iným. Ako s autami, oblečením, nábytkom alebo aj ovocím a zeleninou. Čiže vždy cena verzus kvalita. Webstránku či eshop si dnes viete urobiť aj sami. :) Chce to len chvíľočku času a trošku počítačovej zručnosti. Existuje mnoho internetových nástrojov na výrobu vlastného webu ako BiznisWeb, Atomer alebo Webnode a iné.

 

Otázka však znie, zvládnete profesionálnu prácu dizajnu a funkčnosti vašej stránky?

 

Internet používame mnohí už nejaký ten rok a preto by som svoju internetovú vizitku vôbec nepodceňoval. Webstránka je v dnešnej dobe nevyhnutnosť pre takmer každý druh podnikania. Samozrejme existujú cesty ako to obísť pomocou facebookovej funpage stránky, ale verte, že vždy aj tu bude užívateľ hľadať preklik na váš web. Proste nemáte vlastný web s potrebným obsahom nepôsobíte moc dôveryhodne.

Stretávam sa v poslednom čase s množstvom ponúk lacných webstránok alebo eshopov. Mňa osobne prvé čo vždy zaujíma sú referencie, resp. zrealizované projekty. Takže klik na ponuku webu za par eur, klik na referencie a klik na hotové stránky. Ešte sa mi nestalo, že by som odchádzal z takejto referencie s nadšením, nikdy! Pár webstránok už mám za sebou a viem, že urobiť kvalitný web nie je otázkou pár dní alebo v niektorých prípadoch pár týždňov, ako sa píše v spomínaných ponukách. Nechcem teraz oponovať firmám, ktoré sa venujú vývoju stránok. Samozrejme dá sa to urobiť relatívne za chvíľu, chcem len naznačiť, že taká je aj kvalita celej stránky. Žiadna originalita, nič čo by malo prinútiť potencionálneho klienta napísať práve vám. Z môjho uhľa pohľadu sú toto absolútne vyhodené peniaze a nech je to len 100,- Eur. Stále sú to vyhodené peniaze. Je iné ak potrebujete nejaký web čím skôr, je aj toto alternatíva, ale to už by som sa pustil do tých nástrojov, kde si web vytvorím sám. Môže to slúžiť ako predpríprava toho skutočného webu.

 

Venujte webu dostatok času, nejaké tie financie, ale hlavne zodpovednosť za to, ako vás bude vnímať človek hľadajúci vašu službu.

 

Skúste sa otestovať a verím, že to čo sa vám snažím povedať pochopíte. Dajte si do Googlu vyhľadať nejaké služby napríklad „štukatérske práce“. Ak hľadáte niekoho kto Vám urobí prácu aj kvalitne, očakávate myslím aj kvalitnú prezentáciu tejto spoločnosti. Pootvárajte si aspoň 4-5 firiem s ponukou štukatérskych prác a povedzte si sami, ktorým firmám napíšete žiadosť o vypracovanie cenovej ponuky? Je to jednoduché však? Skúste takto začať vnímať sami seba a neľutujte peniaze, ktoré od Vás pýtajú profesionálny vývojári a dizajnéri, pretože váš web je prvý kontakt a prvý dojem. Preto pri plánovaní vášho nového webu je dôležité dbať na to, aby ste si zvolil správnu formu, dizajn, logo, jednoducho vašu identitu. Povedať si čo je vašim cieľom, kto je váš klient a ako ho chcete osloviť.

 

Web nie je produkt, ktorý si prevezmete a tým sa práca končí. Je to neustála spolupráca a vylepšovanie možností ako získavať nových klientov. Občas sa na chvílu zastaví, ale trendy a moderné technológie jednoducho nezastavíťe.

 

Čiže odpoveď na otázku, koľko by mal stáť môj nový web si nosíme každý v sebe, a je to o našom prístupe k dnešnej modernej dobe. Ak to porovnáme s kamenným obchodom, web je náš výklad na ktorý sa ľudia pozrú a podľa toho sa rozhodujú či aj vstúpia. Svoj výklad takisto stále inovujete, meníme v ňom produkty a tak je to aj s webom - vašim obchodným nástrojom čí výkladom. V zásade každý očakáva teraz nejaké číslo, ale to takto globálne nie je možné určiť, ale aby som napísal aspon niéčo, web je z pravidla troj až štvorciferné číslo ;)  A prečo? Lebo web nie je len kódovanie, ale aj grafika, nastavenie kľúčových slov, večne omielané seo a všetko čo s tým súvisí. Už len analýza prostredia a nájdenie odpovedí na otázky, ktoré si musíte vždy pred vývojom webu položiť je práca, ktorú keď neurobíte, všetko ostatné robíte zbytočne. Proste strielate do tmy, kde aj tak nikoho netrafíte.

 

V prípade že vás téma zaujala a chceli by ste vedieť viac o možnostiach pre váš nový web napíšte mi na f.jurek@beapp.sk alebo jedoducho pridajte komentar.

 

pre beapp.sk pripravil Filip Jurek

Zobraziť všetky články